Kringloopwinkels in Limburg worden inzamelpunt voor oude laptops

19-05-2021 | 12:12

Genk – Sinds de uitbraak van Covid is de kansarmoedekloof alleen maar toegenomen. We zijn meer en meer afhankelijk van de digitale toestellen om ons heen. Niet enkel om in contact te blijven met onze vrienden, klasgenoten en familie maar ook om lessen te volgen en ons op te leiden.

Dat merkt ook Jessica Catalano. “Als alleenstaande moeder …. Met 4 kinderen is het moeilijk om rond te komen. Nu met Corona is dit alleen nog maar erger geworden. 3 kinderen hebben een laptop nodig voor school, maar 3 laptops kopen dat lukt budgettair gewoon niet.”, zegt ze.

Daarom heeft de organisatie Ondernemers voor een Warm België (OVWB) een poos geleden een systeem op poten gezet waarbij oude, nog werkende laptops weer helemaal in orde worden gezet. Die laptops worden dan ter beschikking gesteld van armoede-organisaties en gemeentebesturen die ze op hun buurt bezorgen aan gezinnen die zelf niet over een laptop beschikken. 

Alles begint uiteraard met het inzamelen van voldoende, nog bruikbare laptops. Met de medewerking van de Limburgse Kringloopwinkels zetten de OVWB op dat vlak nu een flinke stap vooruit. Wim Dries, bestuurder van de Kringloopwinkels van Reset geeft aan waarom de Kringloopwinkels dit project graag ondersteunen: “Mensen met een beperkt inkomen helpen, dat is eigenlijk de essentie van wat we doen.  Als we kunnen meehelpen om de digitale kloof te dichten, dan doen we dat met veel overtuiging. We zamelen vanaf nu oude laptops in. De Ondernemers voor een Warm België komen die vervolgens ophalen en zetten ze weer helemaal in orde. De laptops krijgen dan een tweede leven in een gezin dat die laptop heel erg goed kan gebruiken. Daarom wil ik graag een warme oproep doen: heb je zelf nog een nog werkende laptop ongebruikt in de kast liggen, breng hem even binnen in een van de meer dan 20 Limburgse Kringloopwinkels. Die laptop maakt voor een gezin een wereld van verschil”.

“We zijn enorm verheugd en fier dat de Limburgse Kringloopwinkels als inzamelpunt willen fungeren. Onze provincie is op dat vlak weer een beetje een pionier. We willen vele gezinnen helpen, maar dat kan alleen als we ook veel laptops inzamelen”, aldus Mark Lens, voorzitter van de OVWB. “Dat de kringloopwinkels nu als inzamelpunt willen fungeren, helpt ons om voldoende laptops bij elkaar te krijgen.”