510 euro per leerling om "digisprong" te maken, is dat genoeg? "Eerder bokkensprong als dit eenmalig is"

06-04-2021 | 08:53

Het is goed dat scholen met extra budget van de Vlaamse regering toestellen kunnen aankopen voor hun leerlingen, maar het bredere plaatje ontbreekt. Zo reageert Wouter Hustinx, onderzoekshoofd onderwijsinnovatie van de PXL Hogeschool,  op de "digisprong" die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil maken. Met de aangekondigde 375 miljoen euro "kan je mooie toestellen kopen", vindt Hustinkx, maar "in het slechtste geval blijven die laptops gewoon in de boekentas zitten."

Per leerling in het middelbaar onderwijs gaat volgens het plan van de Vlaamse regering over 510 euro. "Je kan er een mooi toestel mee kopen waar de leerling gerust een aantal jaren mee kan leren", zegt Wouter Hustinkx van de PXL Hogeschool. In het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs wordt 290 euro per kind vrijgemaakt. "Dat gaat dan over minder krachtige toestellen, maar ook daar kan je al heel interessante dingen mee doen", vindt Hustinkx. 

Bovenop het aankoopbudget voor toestellen wordt 42 euro per leerling voorzien voor investeringen in digitale infrastructuur zoals wifiverbinding en softwarepaketten. Bij dat cijfer plaatst Hustinx meer vraagtekens: "We zien dat nu ook thuis in de coronacrisis, het internetgebruik swingt de pan uit. Een goede onderhandelingsstrategie met de internetproviders zal belangrijk zijn."

Lees het volledige artikel via vrtnws